Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag is blij dat het demissionaire kabinet extra geld aankondigt voor wonen, de bestrijding van ondermijning, duurzaamheid en de eerder toegezegde incidentele bijdragen aan onder andere jeugdzorg en bijstand. Tegelijkertijd is het noodzakelijk dat het kabinet structureel geld uittrekt voor grote opgaven op het gebied van zorg, onder meer huishoudelijke hulp (Wmo), de crisis op de (regionale) woningmarkt te bestrijden én de energietransitie, het bereikbaar maken en houden van wijken en een sterke economie. Niet uit luxe, maar uit bittere noodzaak.
De financiën van de gemeente Den Haag staan onder druk. Om Den Haag voor iedereen een fijne stad te zijn om er te verblijven, is lange termijn ondersteuning vanuit het kabinet cruciaal. De financiële rek is uit de begroting, zwaar weer dreigt. Al jaren krijgt Den Haag te weinig vergoed door het Rijk, voor kosten van bijstand, zorg en jeugdhulp. De problemen worden ondertussen groter en complexer. Alleen met structurele steun van het Rijk kan Den Haag als derde stad van Nederland zorgen dat iedereen mee kan doen, de grootstedelijke problemen aanpakken en economische groei aanjagen.
Het Haagse college heeft in de afgelopen periode alle zeilen bijgezet om sterk uit de coronacrisis te komen. Onder andere met een sociaaleconomisch herstelplan en een coronabuffer. Maar voor veel inwoners en bedrijven is de crisis nog niet voorbij en veel problemen die vóór corona al bestonden zijn ondertussen alleen maar groter geworden. Dat is met name te zien in Zuidwest, de wijken Vrederust, Bouwlust, Morgenstond en Moerwijk, het Zuiderpark en de Uithof. Forse investeringen van het Rijk zijn nodig.
Tenslotte spreekt het college de hoop uit dat het versterken van de financiële positie van de gemeenten en de grote steden in het bijzonder hoog op de agenda staat bij de kabinetsformatie en een nieuwe ploeg van ministers en staatsecretarissen spoedig aantreedt.